Mesto Žilina plánuje zmeny v mestskom hokejovom klube

12.04.2013 Žilina

Žilina 12. 4. 2013 – Primátor mesta Žilina Igor Choma, vedenie Mestského hokejového klubu (MsHK Žilina, a.s.) a rodičia detí, ktoré hrajú hokej, sa v stredu 10. apríla 2013 stretli na pôde ZŠ Rybné námestie v mestskej časti Mojšová Lúčka, aby spolu hovorili na tému „Ako ďalej s mládežníckym hokejom v Žiline“. Primátor informoval rodičov o tom, že v MsHK sa pripravujú zmeny, súvisiace s racionalizáciou škôl a školských zariadení v meste. Mesto Žilina sa všetkými dostupnými prostriedkami usiluje o to, aby mládežnícky hokej, ako aj iné športy, dostali v meste Žilina základné piliere pre pôsobenie v budúcnosti. Výsledkom bude vytvorenie športovej školy zo ZŠ Vendelína Javorku na Hlinách.

„Ocením, ak rodičia detí a verejnosť pochopia zámer Mesta. Našou snahou nie je krátkodobé riešenie umiestnenia mladých športovcov zo ZŠ v Mojšovej Lúčke, ktoré by časom bolo nutné opätovne riešiť. Preto plánujeme vytvoriť priestor nielen pre hokejistov vytvorením profesionálnej športovej školy v Žiline,“ zdôraznil primátor mesta Žilina Igor Choma.

Primátor mesta na stretnutí oboznámil rodičov i so zámerom reorganizovať vedenie MsHK. Zástupcom rodičov žiakov budúcej športovej školy ponúkol možnosť priamej kontroly a riadenia MsHK, a to prostredníctvom jedného miesta v predstavenstve a jedného v dozornej rade hokejového klubu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že generálny sponzor MsHK by mal mať plné právo kontroly hospodárenia v hokejovom klube zastúpením v dozornej rade. Taktiež navrhol, aby v predsedom predstavenstva bol zároveň výkonný riaditeľ klubu. Ďalšími členmi predstavenstva by mohol byť zástupca poslancov MZ, osobnosť žilinského hokeja, či zástupca ženského hokeja.

„Pokladám za dobrý krok a správne rozhodnutie zo strany Mesta, že vo výkonných orgánoch MsHK budú zástupcovia rodičov, ktorí sa touto cestou budú priamo podieľať, a tým aj spoluzodpovedať na školsko-športových aktivitách našich mladých hokejistov. Ich pôsobením v hokejovom klube sa našim deťom v Žiline zabezpečí priestor, ktorý dopomôže k rozvíjaniu ich športového talentu,“ s presvedčením konštatoval primátor mesta Žilina Igor Choma.

Vedenie Mesta Žilina vyjadrilo vôľu, že je kedykoľvek pripravené opäť stretnúť sa s rodičmi a zamestnancami základnej školy a riešiť aktuálne otázky športu a školských záležitostí. Primátor mesta Žilina Igor Choma veľmi oceňuje aj priebeh intenzívnych rokovaní so županom Jurajom Blanárom o možnostiach priamej spolupráce na rozvoji športových aktivít detí v krajskom meste. Vytvorením úzkoprofilovej športovej školy na ZŠ Vendelína Javorku by žiacky a mládežnícky šport v Žiline získal nový rozmer, ktorý by bolo možné finančne posilniť aj zo štátneho rozpočtu. Tým sa úroveň podpory športovo nadaných detí významne zvýši.

Na inej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta isto nebude takýto kvalitný priestor ponúknutý. Záleží preto vo veľkej miere aj na rozhodnutí rodičov, či takéto podmienky zo strany Mesta prijmú a či dajú mládežníckemu hokeju priestor na jeho rozvoj a podporu.


PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región